Koirahieronta

Toistaiseksi teen harjoitushierontoja opintojeni ajan hintaan 25€/60 min. Hieronnat suoritetaan kotikäynteinä Savonlinnan alueella. Hintaan lisätään kilometrikorvaus 0,57€/km 15km keskustasta ylittävästä osuudesta.

Miksi koiraa kannattaa hieroa?

Hieronta sopii kaikenikäisille koirille käyttötarkoituksesta riippumatta; kotikoiratkin hyötyvät hieronnasta siinä missä aktiivisesti harrastavatkin. Hieronta auttaa koiraa rentoutumaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Hieronta auttaa koiraa palautumaan rasituksesta, lisää lihasten venyvyyttä ja näin ollen ehkäisee erilaisia tapaturmia, kuten venähdyksiä tai revähdyksiä. Palautunut, joustava lihas toimii kivuttomasti ja optimaalisesti mikä lisää mm kestävyyttä, koordinaatiota ja nopeutta. Hieronta myös lisää hyvänolon hormonien, kuten endorfiinien ja oksitosiinien tuotantoa.

Hieronalla voidaan lievittää lihaskireyksistä johtuvia kipuja. Koira voi jumiutua hyvin salakavalasti pidemmän ajan kuluessa, jolloin koiran kiputiloja voi olla vaikea huomata. Lihaskireydet voivat aiheutua monista syistä, esimerkiksi lisääntyneestä tai uudenlaisesta liikunnasta, kylmyydestä, liukastumisesta tai luuston/nivelten ongelmista. Muutokset koiran liikkumisessa, kuten askelluksen muuttuminen, hyppäämishaluttomuus tai selän köyristäminen liikkeessä ja/tai seisoessa voivat kieliä lihasjumeista. Äkillisten muutosten syy voi olla kuitenkin hyvä tarvittaessa selvittää eläinlääkärissä ennen hierontaa, sillä moni terveyshaaste voi oireilla samalla tavalla.

Hieronnalla voidaan myös ennaltaehkäistä lihaskireyksien syntymistä, joten koira kannattaa tuoda hierontaan vaikkei se oirehtilisi tai vaikuttaisi jumiselta. On myös hyvä muistaa, että koirat peittävät kipua erittäin taitavasti!

Milloin koiraa ei voi hieroa? 

Jos koiralla on jokin seuraavista, niin hierontaa ei suoriteta: 

- Kuumetta tai tulehdustila

- Tarttuvat taudit, kuten kennelyskä tai vatsatauti

- Pahanlaatuinen kasvain

- Akuutit vammat, kuten revähdykset 

- Rokotukset varoaika 7vrk

- Ulkoloiset

- Tiineys

- Sydänvika tai epilepsia (tarkista eläinlääkäriltä hieronnan sopivuus) 

- Lääkitys, kuten kortisoni tai antibiootti (tarkista eläinlääkäriltä)

Tapaturman tai operaation jälkeen kuntoutuksessa olevan koiran olisi hyvä keskustella eläinlääkärin tai fysioterapeutin kanssa ennen hierontaa. Mikäli et ole varma soveltuuko hieronta koirallesi, niin voit laittaa viestiä ja pohditaan yhdessä tarvetta eläinlääkärin konsultoinnille. 

Mitä hieronnassa tapahtuu? 

Alkuun katsotaan koiran liikkeet ulkona käynnissä ja ravissa, edestä takaa ja sivusta. Käydään läpi yhdessä hieman esitietoja ja tämän jälkeen koira tunnustellaan läpi mm. lämpimien kohtien tai epäsymmetrisyyksien havaitsemiseksi. 

Ihanteellista olisi, että koira malttaisi maata kylkiasennossa hieronnan aikana, mutta tämä ei ole välttämättömyys. Hierontaa voi suorittaa myös istuen tai maaten muuten. Hieronta suoritetaan aina koiran viestejä kuunnellen ja kunnioittaen. Ujot tai vilkkaat tyypit voivat tarvita useamman käynnin rentoutuakseen hierontaan. Hieronnan aikana omistajan olisi hyvä olla läsnä ja tarvittaessa auttaa koiraa rauhoittumaan tai palkita koiraa. Etenkin ensimmäisillä käynneillä mukana olisi hyvä olla makupaloja. 

Hieronnan jälkeen koiralle tulee tarjota runsaasti vettä. Koiran voi käyttää kevyellä kävelyllä saman päivän aikana, mutta raskasta liikuntaa ei suositella samana tai seuraavana päivänä. Viluisen koiran voi pukea lämpimään mantteliin hieronnan jälkeen. 

Sopivaa hieronta-aikaa voit tiedustella alla olevan lomakkeen avulla: